Nikdy nesmíme zapomenout

5. 5. 2021

Přesně 76 let od vypálení obce Javoříčko nacisty si ve středu 5. května připomněla delegace KV KSČM Olomouc vedená jeho místopředsedou a vedoucím kandidátem pro volby do PS PČR L. Šuldo spolu se starostou obce Luká F. Lakomým, poslancem PS PČR A. Staňkem, předsedou Českého svazu bojovníků za svobodu J. Vodičkou, předsedou OV Českého svazu bojovníků za svobodu Prostějov a Vlasteneckého sdružení antifašistů Prostějov T. Kalábem, který rovněž za KSČM kandiduje do PS PČR v Olomouckém kraji, delegací Mikroregionu Litovelsko a představiteli Armády ČR, tuto tragickou událost novodobých českých dějin.

Ráno 5. května 225 mužů, příslušníků protipartyzánského komanda SS a dalších německých jednotek vyrazilo z Bouzova a obklíčilo Javoříčko. Poté byli všichni čeští muži v obci – až na ty, kterým se podařilo utéci potokem, skrýt se, nebo těch, kteří byli za prací mimo osadu – zastřeleni. Celkem bylo zastřeleno 38 mužů ve věku od 15 do 76 let. Ženy a děti musely vyhnat ze stájí dobytek a opustit osadu. Domy byly ničeny pomocí fosforových granátů a pancéřových pěstí, anebo zapalovány. Z celkového počtu 34 domů se zachovala pouze škola, jeden obytný dům, kaplička a jedna stodola. Javoříčku je tak někdy přezdíváno „moravské Lidice“.

Jak řekl Ludvík Šulda: „V dnešní době je více než kdy dříve důležité připomínat si tyto tragické momenty našich dějin a krutost války. Ve střetu se současnými událostmi a protiruskou hysterií, čím dál více českých politiků zkresluje události II. světové války a z našich osvoboditelů, vojáků Rudé armády, dělá okupanty a staví je často na roveň nacistů, těch nacistů, kteří vypálili právě obec Javoříčko a způsobili za II. světové války smrt 350 000 našich spoluobčanů. Ano, naši zemi osvobodili i vojáci armády USA, polské armády, Rumunské královské armády a další, hlavní tíhu bojů však nesli právě Rudoarmějci, kterých se jen od nás nevrátilo ke svým rodinám zpět do své rodné země zhruba 144 000. Nikdy nesmíme zapomenout.“

Fotogalerie