Reakce na výzvu Světového kongresu ochrany přírody k rezoluci k nápravě péče o Národní park Šumava

7. 9. 2016

Péče o Národní park Šumava je dlouhodobě v mimořádné pozornosti nejen Správy Národního parku Šumava, ale i Ministerstva životního prostředí ČR a Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny PČR.  Výzva mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je odrazem nátlaku některých ekologických skupin a jejich lobbingu u této organizace sdružující jak státy, tak ekologické organizace. V Zákoně o ochraně přírody a tedy i  péči o NP Šumava, kde bezzásahové zóny dnes tvoří 22 % celkové plochy,  je navrženo, aby se vývoj  bezzásahových ploch sledoval minimálně 15 let, podle mě reálně až 20 let a po vyhodnocení získaných informací rozhodnou kompetentní orgány o dalším postupu. Při loňské návštěvě představitelů IUCN v NP Šumava bylo přitom konstatováno, že péče o NP je dostačující a nebyla vyslovena nespokojenost.  Myslím si tedy, že tlak na přijetí této výzvy ze strany ekologických aktivistů z České republiky je medvědí službou ochraně přírody. Jistě to vyvolá protitlak, protože tuto výzvu podpořili i zástupci zemí, kde dochází k významné likvidaci životního prostředí s celosvětovým dopadem – například kácení deštných pralesů s cílem pěstování palem a avokáda pro výrobu oleje.

K NP Šumava se musí přistupovat komplexně. Chránit přírodní bohatství a významné ekosystémy patří mezi prvořadé. Ale patří tam i pohled na  Šumavu jako významné území pro tvorbu životního prostředí – zádržnost vody a významná prameniště, bránění erozi půdy, produkci kyslíku. A v neposlední řadě tam žijí lidé, kteří si zaslouží vytvářet takové životní podmínky, které prospívají nejen jim, ale i samotné Šumavě.

Josef Nekl, poslanec, místopředseda Výboru pro životní prostředí PČR a kandidát KSČM pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje
Mediální úsek ÚV KSČM