Pomalé tempo EU zničí

18. 3. 2020

V této nelehké době, kdy celý svět svádí těžký boj s pandemií, která nezná slitování, EU opět prokázala svoji nepřipravenost na podobné krizové scénáře. Brusel dlouhou dobu podceňoval situaci, bral ji na lehkou váhu a teď opět jedná se značným zpožděním, resp. brojí proti aktivitě národních států. Vrší jednu hloupost na druhou.. Řada zemí tak doslova bojuje s koronavirem na vlastní pěst. Namísto díků a vyjádřené podpory se však od vedení EU dočkaly jen kritiky.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová například zkritizovala uzavírání státních hranic. Evropská komise místo nich chce zdravotní kontroly na hranicích, pro které připraví společnou unijní strategii. Slyšíte dobře!!! Připraví. A kdy? Asi až bude většina populace nakažená. To nemyslíte vážně? Evropská komise na jednu stranu nedisponuje dostatečnými pravomocemi, nemůže tak na sebe převzít kompletní zodpovědnost. Na druhou stranu však může a měla by koordinovat postupy jednotlivých států podle jasně dané strategie, kterou ale nemá... Že?

Očekával jsem také, že nám bruselští předloží plány, jak finančně podpoří nejohroženější členské státy a jak se EU společnými silami vypořádá s nákazou. Unii hrozí prudký propad ekonomiky. Jsem tak zvědavý, s jakými opatřeními v těchto dnech Brusel přijde. Ekonomiky řady evropských zemí se začínají zadýchávat. Současná krize zasáhne všechny a všechno. Je chvályhodné, že chce EU bojovat proti dezinformacím a lžím o koronaviru, které se šíří na internetu a sociálních sítích. To ale rozhodně nestačí. Pokud nás něco skutečně ohrožuje, tak je to především zcela nekompetentní pomalé jednání předních představitelů Evropské unie.

Tak to je!
 

Autor: 
Vojtěch Filip
Zdroj: 
Haló noviny, 17. 3. 2020