Zášť a sobectví až za hrob

4. 3. 2020

Aktuální situace okolo koronaviru představuje zajímavou zkoušku charakteru pro každého z nás. A odkrývá to, co jinak může být ukryto v hlubinách lidského nitra. Temné démony vypustil měrou vrchovatou principál divadla na Jezerce Jan Hrušínský.

Člen uměleckého klanu potvrdil svým výlevem hned několik věcí – velký sklon k mamonu, kterým konečně trpí velká část umělců, obrovské sobectví (zákazem akcí rozhodně netrpí právě jen jeho skvělé divadlo), bagatelizování vážného problému (dezinfekce ploch je sice fajn, ale rozhodně nepomůže, když si vedle vás sedne nakažený člověk a parkrát za představení zakašle), a v neposlední řadě velikášské elitářství, které jemu samotnému a podobným umělcům dává nesmyslné právo povyšovat se nad ostatní a trapně urážet (když se o ministrovi zdravotnictví vyjadřuje jako o „klukovi“).

Všimněme si, že jako první žehrají nad výpadkem svých nemalých příjmů právě umělci (a vydatně jim v tom pomáhá bulvár), nikoli dělníci třeba z koncernu Agrofert či mladoboleslavské Škodovky. Takzvaná „elita národa“ se opět v kritické chvíli předvedla. A jasně prokázala, že s prostými občany jít v jedné řadě vážně neumí.

Autor: 
RNDr. Tomáš Kaláb, předseda Vlasteneckého sdružení antifašistů Prostějov