A. Černý: Kancléřka Merkelová slibuje konec běženců, ale nic pro to nedělá

5. 9. 2016

Angela Merkelová se rozhodla instruovat své spolustraníky, jak mají čím dál více rozzlobeným voličům vysvětlovat imigrační vlnu, kterou neustále bagatelizuje, a není schopná ani ochotná ji řešit. Lze jasně pozorovat trend padající podpory její strany.

Straníkům proto vysvětlila, že mají voličům slibovat, že žádná vlna běženců, které nejdříve pozvala, už nepřijde. Popírá tak sama sebe a hlavně je tento slib absolutně falešný. Aby další vlna nepřišla, tak by k tomu musely také směřovat nějaké reálné kroky, nikoliv prázdné proklamace typu “zvládneme to”.

Realita je totiž zcela opačná. Slib na zrušení víz Turecku je od začátku úplně nereálný, není možné ho brát seriózně a zbytečně vyvolává pnutí ze strany Turecka. Turecký prezident Erdogan by si zrušením víz ještě vylepšil domácí popularitu a bude na tento slib tlačit, ačkoliv pro Evropu by zrušení víz bylo nebezpečné a z Turecka by se tak mohl jednoduše stát hlavní institucionalizovaný převaděč imigrantů. To nemůžeme chtít, protože to by vlnu běženců nezastavilo, ale zlegalizovalo. Vlna migrantů tak musí být zastavena hlavně ochranou vnější hranice EU, jak se o to velmi rychle po jejím vypuknutí snažilo například Maďarsko a přitom za to bylo EU-elitami káráno.

Problém je, že vlna imigrantů přicházejících po tzv. balkánské trase se naopak zvyšuje. Stejně tak nekončící vlna proudící přes Libyi, kde byl za západní účasti zlikvidován funkční režim Muammara Kaddáfího. Vyřešeno není nic, a přesto se Angela Merkelová nestydí tvrdit, že žádná vlna už nebude a v podobném duchu instruuje svoji stranu. Od ní zjevně nemůžeme čekat konstruktivní jednání a je pak těžké hledat celoevropské řešení této krize.

Právě proto, že se na nic takového nemůžeme spoléhat, potřebujeme jednoznačnou pozici naší vlády, která nebude lavírovat ohledně přijímání imigrantů, postaví se jasně proti a bude připravena i na bezpečností opatření, která by se týkala našich hranic. Spojence v těchto opatřeních můžeme a musíme dnes hledat v zemích Visegrádské čtyřky, které mají racionální postoje.

Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR za KSČM a vedoucí kandidát pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje
Mediální úsek ÚV KSČM