Trapné ticho na zastupitelstvu Přerova

5. 2. 2020

I když zasedání Zastupitelstva statutárního města Přerova v pondělí 3. února bylo místy emotivně napjaté, o čemž jindy, přesto mé vystoupení vyvolalo ticho a nesouvislou reakci vedení města. O co kráčí.

Jako každé město má i to naše řadu partnerských styků v  zahraničí – namátkou na Slovensku, Holandsku, USA a například na Ukrajině.  A o to tady jde. Podal jsem informaci, že v den, kdy celý svět vzpomínal a uctíval památku vězněných a umučených v koncentračním táboře Osvětim,  se v partnerském městě Přerova na západě Ukrajiny, ve městě Ivano-Frankivsku konal pohřeb 99 letého Michaila Mulika. Na tom by nebylo nic zajímavého, kdyby nešlo o veterána divize SS „Haličina“, která se za druhé světové války zúčastnila vyvraždění 50.000 Židů, Poláků  a příslušníků jiných národností, kterých žilo před válkou v okolí městě 70.000.  A jaký to byl pohřeb! Stal se slavnostním rituálem za účasti představitelů a úředníků města, farářů, lidí v uniformách SS. Byl pohřben v Aleji slávy.

Na tuto akci se snesla  kritika nejen řady Ukrajinců, ale například i ze strany poslance ukrajinského parlamentu Maxima Bužanského. Reakce starosty města, člena  nacionalistické strany „Svoboda“ Rusiana Marcinkiva, byla velmi vyhraněná, prosta veškeré pokory k mrtvým a historické pravdě. Na facebookových stránkách naspal: „Asi máme protichůdnou Ukrajinu. Pravá je ukrajinská, druhá je promoskevská, maloruská. Prozradím tajemmství: můj děda byl také vojákem divize „Haličina“ a jsem na to hrdý.“  A dodal, že zesnulý Mulik vždy dokázal povzbudit a naučit, ale nedefinoval, co mohl naučit bývalý příslušník fašistické divize SS. I městská televize  tomuto obřadu  věnovala patřičnou pozornost a její šéfredaktor Taras Zeň v rámci diskuze prohlásil: „Soustrast rodině. Hrdinům sláva!“

V úctě ke všem obětem druhé světové války, v úctě k hrdinům Přerovského povstání, které vypuklo 1. května 1945 a jehož obětí se vedle bojovníků na ulicích stalo 21 popravených Přerovanů na vojenské střelnici v Olomouci-Lazcích jsem žádal, aby v roce 75. výročí ukončení nejstrašlivější války na území Evropy ve 20. století, Rada města Přerova přehodnotila partnerskou smlouvu s Ivano-Frankivskem. Po několika vteřinovém hrobovém tichu oznámil primátor města Petr Měřínský, že výroky pana starosty Mircinkiva byly nešťastným úletem a navíc, partnerské vztahy schvaluje zastupitelstvo.  Opomněl říct, na čí návrh. Sám jsem zvědav, jak se k tomuto podnětu Rada statutárního města Přerova postaví.

 

Autor: 
Josef Nekl, předseda KV KSČM Olomouc, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva města Přerova