T. Kaláb: Lež a manipulace po polsku

23. 1. 2020

Pod titulkem „Moskva provádí revizi holocaustu“ napsal polský předseda vlády Mateusz Morawiecki článek do unijních novin Politico. Není jen provokační, ale naprosto nesmyslný v kontextu nadcházející cesty ruského prezidenta Vladimira Putina do Izraele na Celosvětové fórum paměti obětí holocaustu, kterého se zúčastní francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a desítky dalších vysokých představitelů s výjimkou polského prezidenta Andrzeje Dudy. Z místa vydání je zřejmé, že článek je orientován především na Evropskou komisi a eurobyrokracii.

Mateusz Morawiecki ve své stati věnované holocaustu uplatnil několik nesprávných tezí. Psal třeba o údajných pětačtyřiceti letech sovětské okupace. „Ani náhodou nešlo o osvoboditele, Sovětský svaz byl komplicem nacistického Německa,“ hřímal Morawiecki, aniž by vzal v úvahu rozsáhlý program obnovy hitlerovci zničeného hospodářství. Navíc právě díky Sovětskému svazu Polsko získalo lukrativní území náležející historicky Německu.

Recept na argumentaci dává veterán Velké vlastenecké války Ivan Martynuškin: „Vždycky se Poláků ptám: ‚Říkali vám vaši prarodiče nebo rodiče, jak si dobře žili za německé okupace? A jak si oni začali žít špatně, když se stali spojenci Sovětského svazu?‘ Mlčí!“

Vrcholem textu pak bylo konstatování, že Rudá armáda údajně neosvobodila Varšavu. Přitom desítky monografií a vědeckých prací založených na primárních pramenech dokazují hrdinské činy sovětských vojáků. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová poznamenala, že Morawieckého článek ja nefalšovanou sebevraždou ve formě čtyř stran, jimiž v sobě polský premiér zabil člověka.

Polský politik ve své stati zopakoval teze, podle nichž byly režimy Sovětského svazu a Německa rovnocenné. Morawiecki tvrdí, že bez zdrojů a vojenské podpory ze strany SSSR by Berlín nebyl schopen znovu vybudovat armádu a následně porazit Polsko, Francii, a také zorganizovat holocaust. Autor také míní, že se Rudá armáda údajně „dívala na agónii Varšavy“ v roce 1944 během varšavského povstání, aniž by Stalin dal příkaz městu pomoci.

Morawiecki se obul i do osvobozování nejhoršího vyhlazovacího tábora na polském území Osvětimi, který Rudá armáda údajně osvobodila o půl roku později, než bylo v jejich silách.

Tyto Morawieckého vývody plně vyvracejí dokumenty o osvobození Varšavy sovětskými vojsky, které odtajnilo ruské Ministerstvo obrany. Dokazují, jak třeba hitlerovci zničili při ústupu několik městských čtvrtí. Oficiální Varšava sice obviňuje Rusko z přepisování historie, sama však zpochybňuje rozhodnutí Norimberského tribunálu. A to už jsou lekce nikoli jen polské nebo ruské, ale světové historii.

Poslední věta článku: „Nemůžeme dovolit druhým přepisovat naši společnou historii“ pak vyznívá jako výsměch sám sobě.

Autor: 
RNDr. Tomáš Kaláb, předseda Vlasteneckého sdružení antifašistů Prostějov