S. Marková: Právo na dostupnost zdravotní péče mají i lidé v odlehlých regionech

19. 8. 2019

Šluknovský výběžek, Dačice, Vimperk, Semily, Rokycany, Orlová. To všechno jsou místa, kde se pacientům v poslední době vzdaluje nebo již vzdálila potřebná zdravotní péče a musí za ní dojíždět i desítky kilometrů.

Nemocnic v odlehlých místech Česka, jimž kvůli dluhům hrozí konec, ale stále přibývá. Důvody bývají všude podobné: do okrajových lokalit se nedaří sehnat lékaře a sestry, nemocnice nemají dostatek výkonů a dostávají se do finančních problémů. Někdy k tomu přispívá i nekompetentnost vedení či zřizovatelů těchto zdravotnických zařízení. Omezení zdravotnické péče je pak pro tisíce obyvatel těchto oblastí naprosto fatální.

Dojezdová vzdálenost do okolních nemocnic je velká a ty ani nebývají na náhlý a později trvalý nápor pacientů připraveny. Pro seniory a chronicky nemocné pacienty to pak bývá obrovská zátěž a často i neřešitelný problém, zvlášť pokud navíc potřebují kvůli svému zdravotnímu stavu doprovod. Jelikož v těchto regionech bývá i špatná dopravní obslužnost, znamená omezení oborů nebo úplné uzavření malé nemocnice i větší nároky na zdravotnickou záchrannou službu. Opatření ze strany zdravotních pojišťoven na zachování dostupnosti jsou nedostatečná.

Úplně proti jdou potom současná silácká prohlášení ministra zdravotnictví, který žádný problém nevidí a odmítá navyšovat peníze do trvale podfinancovaného zdravotnictví. Samozřejmě. On přece žije v Praze a lidé v odlehlých oblastech, ho nezajímají. Zachování regionálních nemocnic je ale jednou z nejpotřebnějších služeb občanům. Vždyť jde o jejich zdraví a životy.

 

Autor: 
Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví za KSČM
Zdroj: 
Haló noviny, 16. 8. 2019