Vzpomínka na osvobození v roce 2019

30. 5. 2019

V 16 ti obcích na Jesenicku byly položeny květiny od ZO KSČM k pomníkům obětem válek a zajateckých táborů.

Okresní oslavy byly zahájeny 8. 5. 2019 v 9,00 hodin u pamětní desky kpt. Rudé armády Fedorčenka v Revoluční ulici. Pokračovaly u pomníku Obětem válek, kde hlavní proslov měla starostka města Jeseník. Schromáždění sestoupilo do spodní části k pomníku Rudé armády v Husově ulici, kde vzpomínku přednesl místopředseda OV KSČM s. Krol Leoš.

Většina účastníků se přesunula autobusem a osobními auty na lesní hřbitov „usmíření“ Rudohoří v obci Bělá pod Pradědem. V proslovech jak Václava Urbana místostarosty města Jeseník, tak i Jaroslava Opršala předsedy OV KSČM  Jeseník zazněla výzva – nezapomenout a nepřipustit již nikdy opakování válečných hrůz. Mezi přítomnými byl i Miroslav Adámek  - senátor PČR, Jiří Krátký bývalý poslanec PS PČR, zástupci stran, hnutí a samospráv.

Závěrem Roman Janas pozval všechny přítomné k návštěvě muzea historie zajateckých táborů 1941 - 1945   na Jesenicku do České  Vsi u Jeseníku.

Jaroslav Opršal