Domeček ČSSD? Jako domeček z karet…

8. 3. 2019

O víkendu se konal sjezd ČSSD, na kterém proběhla prezentace úspěchů sociální demokracie ve vládě v podobě »sociálnědemokratického« domečku. Krásný marketingový tah, ovšem skutečnost, co a kdo stojí za devíti prezentovanými úspěchy, je trochu jiná.

1. Proplácení nemocenské od prvního dne. Prosazeno v roce 2018. KSČM navrhovala tento krok už několik let předem - v době, kdy ČSSD byla hlavní vládní stranou.

2. Navýšení důchodů. Naprostá podpora a jedna z podmínek KSČM pro vznik vlády, ve které ČSSD sedí.

3. Sebevědomá zahraniční politika. To snad pan Petříček ani nemohl vypustit z úst! To je jako byste pustili přednášet o přínosu masa pro lidský organismus zapřisáhlého vegana.

4. Zvýšení příspěvku na péči. Už bylo načase, ale je třeba podporovat i pracovnice a pracovníky v sociálních službách. Připomenu, že to byl návrh Hany Aulické Jírovcové z KSČM, kterým se přidává na platy těchto zaměstnanců 200 mil. Kč, což umožní růst o 7 % místo pěti!

5. Více peněz na památky. Souhlas. I proto KSČM tlačila na zdanění tzv. církevních restitucí. A co udělala ČSSD v Senátu? Buď páni senátoři radši nehlasovali, nebo byli proti své programové prioritě z roku 2013.

6. Zvýšení minimální mzdy. Co kluci a holky z ČSSD dělali, když byli hlavní vládní stranou? Nemusím připomínat, že tento bod je jedním z bodů KSČM, přes který nejede vlak v podpoře vlády.

7. Boj proti suchu. Jak se ČSSD chovala k přírodnímu bohatství, jsme viděli v případě uhlí (privatizace OKD) a lithia. KSČM prosadila vyčlenění prostředků na zpětný odkup vodních zdrojů a jejich ochranu.

8. Žádný dvojí metr. Je dobře, že po letech upozorňování KSČM na tento problém se konečně začaly hýbat věci (snad) k lepšímu.

9. Hasiči a policisté. Pane Hamáčku, už jste zapomněl, díky komu dostanou policisté 30 milionů na balistickou ochranu a hasiči 70 milionů pro hasiče v rámci rozpočtu pro rok 2019?

Mimo to se podařilo díky předsedkyni rozpočtového výboru Miloslavě Vostré dojednat finance na podporu regionálního školství a výstavbu dostupného bydlení. Takže chlubení se cizím peřím nepatří tak úplně k pozitivním vlastnostem, snad si to v ČSSD uvědomují…

Autor: 
Filip Zachariaš, člen VV ÚV KSČM a předseda OV KSČM Vyškov
Zdroj: 
Haló noviny, 7. 3. 2019