Oslavy dne vítězství na olomoucku

9. 5. 2018

Komunisté olomoucka se aktivně zúčastnili významných vzpomínkových akcí pořádaných kE dni vítězství 8. a 9.května 1945 v boji proti fašismu na olomoucku. Vzpomněli události, které jednak měly velmi smutný dopad na obyvatele regionu a poklonili se jejim hrdinům, ať to bylo Javoříčko, Zákřov, Lazce - střelnice či památníky na počest vítězství a osvobození Sovětskou armádou v roce 1945.

Na počest vítězství se uskutečnili vzpomínkové akce také v Olomouci v Čechových sadech a na ústředním hřbitově, kde jsou památníky sovětských vojáků, jsou zde pochováni padlí američtí letci,  památník odboje z II. světové války a památník československých letců, kteří zahynuli za II. světové války.

Účastníci těchto vzpomínkových akcí položili kytice k těmto památníkům a poklonili se padlým hrdinům. Účastníky těchto vzpomínkových akcí byli i další členové levicových organizací - Klubu českého pohraničí a Vlasteneckého sdružení antifašistů.

Je stále nutné si připomínat hrůzy těchto událostí, informovat mladé, kteří tyto smutné události nezažili a nedovolit, aby byly dějiny překrucovány a  aby již nikdy k těmto událostem nemohlo dojít.

Je stále třeba bojovat za mír, dělat vše pro to, aby mír byl zachován, aby i ty takzvané místní konflikty, které stále ve světě jsou podněcovány byly rázně skončeny a lidé mohli svobodně žít ve své vlasti.

PS: pro zajímavost, památník Sovětské armádě v Čechových sadech v Olomouci byl vůbec první památník, který byl Rudé armádě vybudován v Československu a to ve dnech července roku 1945.

Petr Michálek, místopředseda Střediskové rady KSČM Olomouc