J.Nekl: Na budoucnost těžby lithia musíme dohlédnout

11. 10. 2017

Máme to štěstí, že se na našem území v Krušných horách nachází lithium za stovky miliard. Jedná se o jedno z největších světových nalezišť této klíčové suroviny pro dnešní dobu, která se používá k výrobě kupříkladu elektrických baterií. S plánovaným rozmachem elektromobilů je zájem o české lithium velký. Řekněme s nadsázkou, že jde o novodobé zlato. Klíčovou otázkou ale nyní je, jak dokážeme s touto výhodou naložit. Je zde unikátní možnost zlepšit životní podmínky občanů naší republiky, ale pouze pokud si nenecháme tuto příležitost zničit.

Od devadesátých let jsme přišli o strategická průmyslová odvětví a silné podniky. Divoká privatizace naši společnost připravila o mnohé možnosti a silné ekonomické postavení. Nesmíme dopustit, aby vláda vytvářela další případy, jako je OKD. Pro nás je zcela zásadní, aby měl nad těžbou a prodejem lithia kontrolu náš stát, ideálně skrze státní podnik.

Vláda těsně před volbami podepsala memorandum o spolupráci ohledně těžby lithia s australskou společností. Kdybychom na to neupozornili a nevyvolali k této věci mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, tak by snad celá věc prošla potichu, aniž by vláda výrazněji informovala naše občany. To je skutečná nehoráznost. Teď se ČSSD a ANO přetahují o to, kdo má větší máslo na hlavě.

Je zjevné, že korupční potenciál věci je nesmírný. I proto budou tyto volby zásadní, protože nesmíme dovolit těmto stranám, aby národní majetek zase skončil rozkraden nebo v zahraničních rukou, jako jsme tomu byli neustále svědky v minulosti. Taková příležitost, jak financovat investice do infrastruktury, výrazně navýšit důchody a platy v podhodnocených sférách zaměstnání, se znovu nemusí naskytnout.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a dvojka na kandidátce KSČM pro volby do PS PČR v Olomouckém kraji
Zdroj: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a dvojka na kandidátce KSČM pro volby do PS PČR v Olomouckém kraji