Delegace Poslanecké sněmovny na Slovensku

9. 10. 2017

Ve dnech 5. a 6. října na své závěrečné zahraniční cestě navštívila delegace PS PČR, vedená jejím předsedou Janem Hamáčkem, Slovenskou republiku. Členové delegace byli poslanci Jan Birke, Josef Hájek, Josef Nekl, Zdeněk Bezecný, Marek Benda, Petr Kudela a Marek Černoch. Stalo se již dobrou tradicí, že první a poslední zahraniční cesta představitelů Poslanecké sněmovny vede do Slovenské republiky, která je Čechům kulturně a historicky nejbližší a se kterou má Česká republika nadstandardní vztahy. To nakonec zaznělo při všech oficiálních i neoficiálních setkáních s představiteli Slovenska i s občany Slovenské republiky. Při přijetí i při rozhovorech s prezidentem SR Andrejem Kiskou, s předsedou Národní rady SR Andrejem Dankem i předsedou vlády SR Robertem Ficou se hovořilo o vzájemné spolupráci v zahraniční politice i vojenské oblasti, o rozvoji parlamentní demokracie, dostalo se i na otázky ochrany životního prostředí. Při všech setkáních se hovořilo o významu voleb, které čekají Českou republiku v říjnu a na Slovensku pak v listopadu do Vyšších územních celků (krajů) a zároveň županů. Obě delegace se shodly na tom, že lhostejnost lidí k volebnímu aktu je příčinou průniku do politiky populistických až fašizujícíh subjektů. Příkladem mohou být extremisté a nacionalisté, obhájci Hlinky, Slovenského fašistického státu, obhájci holokaustu a genocidy    pod vedení poslance a župana Banskobystrického kraje Kotleby na Slovensku a jejich úzké propojení s podobnými organizacemi zastoupenými i parlamentech ve Francii, Německu či  České republice.

Slova o nebezpečí nástupu těchto sil zazněla i v projevech nejvyšších představitelů Slovenska při pietním aktu u Památníku Československého armádního sboru na Dukle 6. října, kdy si tisíce účastníků připomenulo 73. výročí Karpatsko-dukelské operace a hrdinství desetitisíců vojáků Rudé armády a 1. Československého armádního sboru. 20.000 rudoarmějců a bezmála 2.000 příslušníků Svobodovy armády zde položilo své životy. Také u pomníku armádního generála a prezidenta ČSSR Ludvíka Svobody ve Svidníku zazněla z úst předsedy PS PČR Jana Hamáčka, primátora města Svidník Jána Holodňáka i z úst dcery generála Svobody Zoe Klusákové-Svobodové slova o neustálém boji za mír. Úctu  svému čestnému občanovi, generálu Svobodovy přišlo na pietní akt vyjádřit i velké množství občanů města a okolí. Těchto pietních aktů se zúčastnili také váleční veteráni a místopředsedové ČsOL genmjr. v.v. Emil Boček a brig.gen., v.v. Václav Kuchyňka.

Při loučení obě delegace vyjádřili přesvědčení, že i nově zvolená reprezentace poslanecké sněmovny zachová tradici těchto přátelských a nadstandardních vztahů mezi oběma zeměmi.

Přílet na letiště Poprad-Tatry. S kolegou Josefem Hájkem (ANO).
Zdravím se s prezidentem panem Andrejem Kiskou.
Jednáním delegací v prezidentsském paláci.
Jídelna. podle průvodce byl lovecký zámeček Tatranskej Javorině v 30. letech minulého století odkoupen ČSR. V šedesátých letech pod správou TANAP byl určen k demolici. (Prý feudální přežitek). Ale KSS řekla ne a investicí za několik miliónů korun ho rekonstruovala.
Památník hrdinů 1. Československého armádního sboru na Dukle.
Delegace PS PČR: zleva Jan Birke (ČSSD), Josef Hájek (ANO), Marek Černoch (Úsvit), Josef Nekl (KSČM), Marek Benda (ODS), Petr Kudela (KDU-ČSL), Zdeněk Bezecný (TOP a Starostové).
Veteráni se poklonili svým padlým bojovým druhům.
Nejvyšší představitelé SR a ČR.
Socha armádního generála a prezidenta Ludvíka Svobody ve Svidníku.
Delegace SNR a PS PČR pokládá věnce.
Dcera Ludvíka Svobody, prof. Zoe Klusáková-Svobodová tdůraznila slova svého otce: nejtěžší boj je boj za mír.
Osobní fotka u památníku na Dukle.