A. Černý: Co nás trápí

2. 10. 2017

Trápí nás mnoho věcí. Dálnice D1, která se stává parkovištěm, opravy komunikací nižších tříd, na které nemají kraje peníze, ale i stavba silnice do Vídně. Zatímco Rakušané si opravdu pospíšili a tato stavba dálnice se už skoro dotýká státních hranic a denně na ní vidíme spoustu pracovníků, na naší straně desítky kilometrů rychlostní komunikace od Pohořelic do Mikulova jsou stále ve fázi snů, slibů a politických proklamací, které tolik při střihání různých otevíracích pásek uměl exhejtman Hašek.

U slibů však asi ještě dlouho zůstane. Problémy jsou však i jinde. Dostavba dálnice D1 z Říkovic do Přerova, jež by mohla velmi prospět dopravní situaci v Přerově a co hlavně, zlepšit životní prostředí, ve kterém lidé žijí a jsou obtěžováni výfukovými zplodinami, zvýšeným prachem a hlukem, je už po několik desetiletí také snem. S touto stavbou by se mělo začít v roce 2018, jenže Děti země argumentují, že samotnou stavbou dálnice by mohlo trpět 26 živočichů. Je třeba opravdu začít přemýšlet o tom, jaké hodnoty budeme uznávat. Zdali půjde především o zdraví člověka nebo upřednostníme argumenty Dětí země s vědomím toho, že dostavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova se patrně v dohledné době nedočkáme. A to se ještě dnes uvažuje o tom, že kraje nebudou dostávat finance na opravu místních komunikací. V tom případě je ovšem jediná rada, místo aut si budeme muset pořídit dopravní prostředek, který zvládne výmoly na silnicích. Pokud totiž dojde k poškození kola, je jen malý předpoklad, že vám tuto škodu některá z příslušných institucí uhradí.

Všichni jsme zvědaví, jak dopadnou letošní volby a zda vyřeší i tyto problémy, které nás všechny trápí. Bez pomoci státu a ministerstev totiž nemáme šanci. Proto si pečlivě rozmysleme, komu dáme v parlamentních volbách svůj hlas.

Autor: 
Dr. Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR a vedoucí kandidát pro volby do PS PČR v Olomouckém kraji
Zdroj: 
Dr. Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR a vedoucí kandidát pro volby do PS PČR v Olomouckém kraji