J. Nekl: Neúnosný zásah do domácích rozpočtů

14. 9. 2017

U některých lidí budil před časem problém másla pohrdavé úsměšky, že vlastně o nic nejde. Jenže doba se posunula a meziroční nárůst ceny je 45, 5 procenta. Nejde však jen o máslo. Tiše se za poslední dobu zvýšila cena masa a vajec. Zdražování zahrnuje i sýry a mléko, tedy potraviny denní potřeby. Lidé nakupují máslo do zásob a některé obchody omezují počet kusů prodeje na osobu. Obavy hospodyněk jsou opodstatněné. Cena podle odborníků bude ještě kulminovat nahoru. Zvyšování cen potravin nejvíce ohrožuje domácnosti s nízkými příjmy, důchodce a mladé rodiny s dětmi. Jejich peněženka již další zatížení není schopna pokrýt. Příjmová chudoba ohrožuje téměř milion občanů. Vajíčka pro letošní rok zvýšila cenu o 33 procent. Přispěla k tomu i fipronilová aféra. A tak se nám vaření a pečení viditelně zdražuje. A to je pro naše domácnosti nepříjemné poznání. Ti, kteří navštěvují restaurace, pociťují ten samý efekt, ceny rostou vzhůru. Když přičteme další výdaje domácností, je perspektiva značně nemilá.

Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a dvojka na kandidátce KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Olomoucký kraj