J. Nekl: Máslo je nedostatkové zboží

5. 9. 2017

O čem je vlastně dnešní život, všichni reálně víme. Kam spěje, můžeme jen odhadnout více, či méně přesně. Na světovém i domácím trhu v současné době dle odborníků chybí mléčný tuk. Jde o základní surovinu nutnou k výrobě másla, a tak se dějí věci neuvěřitelné. V regálech obchodů je másla nedostatek, v některých případech je koupě omezována na určitý počet kusů a někde máslo prostě není. Obchodníci se omlouvají, lidé se máslem zásobují, hospodyňky se děsí, že nebudou mít z čeho na Vánoce péct. Říkáte si, hloupost? Kdepak. Jen otázka, kam může dojít nekompetentnost a nechuť věci plánovat. V současné době je cena másla rekordní a ničí naše peněženky velmi výrazně. V některých oblastech naší republiky se vyšplhala až na 60 korun za kostku. V závislosti na ceně másla dochází k postupnému zdražení potravin, které máslo obsahují. K tomu všemu napomohla i zpětně získaná obliba. Vědci totiž prokázali, že máslo není pro lidský organismus škodlivé, jak bylo dříve proklamováno. Lidé tedy přestali používat ve velkém umělé tuky a vrátili se ke klasickému máslu. Trh najednou nestíhá pokrýt běžné požadavky kupujících. Jen neradi bychom se dožili obdobných problémů i s dalšími potravinami. Jejich nedostatek totiž vždy způsobí zdražení, a to je pro domácnosti už tak dost zatížené, nepříjemné poznání. Možná si naši vládní představitelé říkají, že jde o drobnost, jenže právě drobnosti znepříjemňují lidem život natolik, že začínají hlasitě kritizovat dění v naší republice, které rozhodně nenasvědčuje tomu, že se situace zlepší sama od sebe. Nadešel čas, kdy je potřebná změna, jež přinese nám všem zlepšení života, a to i v takových „drobnostech“ jako je nedostatek másla.

Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR za KSČM a kandidát pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Olomoucký kraj