J. Nekl: Každá kapka vody má cenu zlata

23. 8. 2017

Všechny pomocné kroky v rámci hospodaření s vodou jsou jistě záslužné. Je však třeba říkat nejen pozitiva, ale i možné důsledky. Vodohospodáři varují, že program Dešťovka může vodu zdražit. Pokud budeme na splachování toalet používat dešťovou vodu, stane se vodou odpadní a podléhá tedy zpoplatnění.

Vodaři přišli s radou instalovat v domácnostech měřáky na odpadní vodu. V tomto případě z našich peněženek vytáhneme dalších, odhadem nejméně 1 500 korun. Stálo by za zamyšlení, zdali by stát na tyto měřáky nemohl občanům přispět. Je také pravdou, že lidem, kteří budou splachovat dešťovkou, klesne odběr a spotřeba vody z vodovodu, kterou dosud na splachování toalet používali. V tomto případě tedy naopak ušetří. Když si vše spočítáme dohromady, můžeme se dostat k výsledku, že nula od nuly pojde.

V každém případě je však šetření s vodou nezbytné. Vzhledem k úbytku podzemních vod a celkové změně klimatu v naší republice, kterou předpokládají klimatologové i nadále, je voda již dnes strategickou surovinou.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Olomouckém kraji
Zdroj: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR a kandidát KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Olomouckém kraji