J.Nekl: Rozmary přírody

19. 7. 2017

Nedostatek podzemních zásob vod, vyschlá pole, chybějící déšť, to vše trápí naši republiku. V nedávných dnech se k tomu přidal africký mor, který napadá divoká prasata. Zlínský kraj touto nákazou trpí nejvíce. Jestli se podaří zabránit dalšímu šíření afrického moru dnes nikdo nedovede odhadnout. Opatření, která musí dodržovat naši zemědělci u domácího chovu prasat, jsou velmi tvrdá, ale nic jiného nezbývá.

Teď se na různých místech naší země objevil nový virus králičího moru. Tento virus, který k nám přišel z venku, je modifikovaný a zatím neexistuje žádný preparát, kterým by se dali králíci proti této nákaze očkovat. Odborníci říkají, že se tato nemoc objevila v příhraničí a neskutečnou silou se šíří do vnitrozemí. Pokud napadne chov králíků, je velmi pravděpodobné, že dojde k likvidaci celého chovu. Virus je u králíků možné zjistit, hůře se jim dýchá, jsou apatičtí a krmení se ani nedotknou. Za pár dní je nacházíme v kotci mrtvé. Dobrá zpráva pro nás je, že tento nebezpečný virus se nepřenáší na člověka. Přichází ze zahraničí a s prasečím morem nemá nic společného.

Dá se však říct, že příroda si s námi opravdu zahrává a v mnoha případech nemáme žádnou účinnou možnost to nějak ovlivnit.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR za KSČM a kandidát pro volby do PSP ČR v Olomouckém kraji
Zdroj: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR za KSČM a kandidát pro volby do PSP ČR v Olomouckém kraji