A. Černý: Jak s obranou České republiky?

9. 1. 2017

Česká republika podle všech dostupných informací chce mít svou vlastní armádu. Proto lze předpokládat, že těžko toto půjde zařídit bez finančních nákladů. Zbrojní průmysl se v posledních letech modernizuje velmi rychlým tempem, a tak i výdaje na přezbrojení naší armády budou rozhodně vyšší.

Máme dvě alternativy, buď v současné situaci, kdy teroristé zvyšují své aktivity a blíží se nebezpečně k našim hranicím, armádu zrušíme a snížíme tím téměř na nulu obranyschopnost země, nebo pochopíme, že funkční armáda nás bude stát peníze. V poslední době diskutovaná otázka Pandurů, které budou stát o 800 milionů více, je rozhodně na pořadu dne. Armáda své základní požadavky na to, jak budou tyto Pandury vybaveny, specifikovala v roce 2013. Podle představitelů ministerstva obrany jsou za nárůstem ceny detailní specifikace požadavků armády, a to například na pancéřování či modernější technologické a informační systémy. Ministerstvo požaduje nákup dvaceti strojů. Šest má sloužit pro velitelsko-štábní účely a čtrnáct pro účely spojovací.

Nákup obrněnců schválila vláda v roce 2015. Původní cena byla 1,2 miliardy korun. Zdůvodnění navýšení ceny je údajně změna bezpečnostní situace. Je však otázkou, zda ministerstvo obrany v případě specifikace této zakázky poněkud nezaspalo.

Alexander Černý, poslanec PSP ČR a stínový ministr obrany KSČM
Mediální úsek ÚV KSČM